4.9253 EUR | 4.1431 USD Contact | WEB

Top 10 – Cele mai scumpe orașe din Europa, în 2016

17 iun 2016 | Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro

Ce procent din venitul lunar se duce pe chirie, facturi și coșul zilnic de cumpărături? Sunt orașe în care este nevoie de un salariu extrem de ridicat pentru a putea face față cheltuielilor zilnice. IMOPEDIA prezintă clasamentul celor mai scumpe metropole europene, din punct de vedere al costurilor de trai, potrivit unui raport pe anul 2016 realizat de Glassdoor împreună cu Numbeo Cost of Living. 

40413-10_helsinki_finlanda.jpg
10. Helsinki, Finlanda

În ciuda faptului că Finlanda are printre cei mai bine plătiți angajați din Europa, capitala sa are niște prețuri piperate, astfel că facturile lunare sunt departe de a fi ușor de plătit. Pentru a lua masa la un restaurant de categorie medie, două persoane plătesc un preț mediu de 70 euro.   

40414-9_stockholm_suedia.jpg
9. Stockholm, Suedia

Suedia se mândrește cu unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din Europa: salariile mari permit locuitorilor săi să își satisfacă diverse capricii, în ciuda prețurilor costisitoare. Pentru vizitatorii veniți din alte părți ale Europei, prețurile sunt însă inaccesibile – de exemplu, prețul unui bilet de autobuz este de aproape 4 euro/călătorie.

40415-8_dublin_irlanda.jpg
8. Dublin, Irlanda

După o perioadă de îngheț economic cauzată de turbulențele financiare mondiale, Irlanda a recuperat rapid, datorită unui plan bine gândit. Sacrificiile făcute de populație și măsurile concepute pentru a crește exporturile au dat roade, Irlanda având, în ultimii doi ani, economia cu cea mai rapidă creștere din U.E.

40416-7_paris_franta.jpg
7. Paris, Franța

Capitala mondială a turismului, Parisul își bazează mare parte a economiei pe încasările de la vizitatori. Istoria și reputația orașului se reflectă în mod direct în prețul locuințelor, precum și al coșului zilnic de cumpărături. Cu toate acestea, salariile sunt relativ modeste, ceea ce-l face un oraș greu accesibil.

40417-6_copenhaga_danemarca.jpg
6. Copenhaga, Danemarca

Capitala și cel mai mare oraș al Danemarcei își bazează economia pe servicii și comerț (circa 350.000 de angajați lucrează în servicii, dintre cei 2 milioane de cetățeni care locuiesc în zona metropolitană). Pentru o masă în oraș, la un restaurant de categorie medie, clienții trebuie să scoată din buzunar cel puțin 40 euro/persoană.

40418-5_bergen_norvegia.jpg
5. Bergen, Norvegia

Al doilea mare oraș norvegian este înconjurat de munți și fiorduri, fiind o destinație turistică excelentă – ca dovadă, turismul este o importantă sursă de venituri, Bergen fiind un centru pentru conferințele regionale. Costurile ridicate ale vieții de zi cu zi fac ca Bergen să fie mai scump decât Los Angeles. 

40419-4_oslo_norvegia.jpg
4. Oslo, Norvegia

Angajații din Oslo au printre cele mai mari salarii din Europa – Norvegia se află pe locul doi la nivel continental, cu un salariu mediu anual de 61.000 euro. Cu toate acestea, costurile zilnice sunt cu mult mai ridicate decât în alte capitale europene: prețul unui bilet de autobuz depășește 3 euro/călătorie, în timp ce prețul mediu al facturilor lunare de pentru apă, electricitate și gunoi se apropie de 200 euro.

40420-3_londra_uk.jpg
3. Londra, U.K.

Costurile legate de locuință propulsează Londra pe locul trei în acest clasament: la nivel european, capitala britanică ocupă primul loc în topul orașelor cu cele mai mari chirii, mare parte din veniturile lunare ale londonezilor fiind cheltuite pe acest aspect. Cu toate acestea, viața în Londra tot este cam cu 7% mai ieftină decât în New York.

40421-2_zurich_elvetia.jpg
2. Zurich, Elveția

Centru financiar global, Zurich își bazează mare parte a economiei pe sectorul serviciilor (cu precădere din domeniul financiar): circa 80% dintre angajați lucrează în această industrie. Ani la rând, Zurich a ocupat primul loc în clasamentul orașelor cu cel mai ridicat nivel de trai din lume.  

40422-1_geneva_elvetia.jpg
1. Geneva, Elveția

Geneva este orașul în care își au sediul principal multe dintre cele mai importante companii europene, în special din domeniul financiar-bancar, dar nu numai. Aici sunt cei mai bine plătiți angajați din Europa, salariul mediu anual din Elveția fiind de 72.000 euro. La nivel global, costurile de trai din Geneva sunt cu 3% mai mari decât în New York.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

Ştirile zilei

 Stone Park Villas – confort și eleganță în inima naturii
 Cum va arăta piața imobiliară după criza generată de COVID-19
 Primăriile nu mai plătesc taxe pentru înregistrarea imobilelor
 O nouă amânare pentru metroul din Drumul Taberei