4.9253 EUR | 4.1431 USD Contact | WEB

Top 10 – Cele mai bine cotate universități din lume

20 mai 2016 | Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro

Instituțiile americane de învățământ superior au reușit să surclaseze cele mai vechi universități din lume, demonstrând că tehnicile de predare sau dotările pot fi mai eficiente decât o experiență de secole. IMOPEDIA prezintă clasamentul celor mai prestigioase instituții de învățământ superior din lume, potrivit QS World University Rankings 2015/2016, analiză bazată pe reputație internațională și pe indicatori de performanță în cercetare, predare și rată de angajare.

40269-10_university_of_chicago.jpg
10. University of Chicago

Fondată de Societatea Baptistă Americană pentru Educație, cu ajutorul unei donații impresionante din partea magnatului John D. Rockefeller, Universitatea din Chicago și-a deschis porțile în anul 1890. Nu mai puțin de 89 de absolvenți ai acestei instituții au obținut Premiul Nobel.

40270-9_eth_zurich_-_swiss_federal_institute_of_techn.jpg
9. ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology

Fondată în 1855 de către guvernul federal elvețian, ETH Zurich este o instituție publică, parte a Swiss Federal Institutes of Technology Domain (ETH Domain). Dintre cei 21 de absolvenți ai ETH Zurich care au obținut Premiul Nobel, cel mai cunoscut este Albert Einstein, care și-a luat diploma în anul 1901.

40271-8_imperial_college_london.jpg
8. Imperial College London

Fondată în 1907, la dorința Prințului Albert, instituția este organizată în facultăți de știință, inginerie, medicină și afaceri. Cu focus pe aplicarea în industrie a științei și tehnologiei, Imperial College London a furnizat societății descoperirea penicilinei, dezvoltarea holografiei sau a fibrei optice. Nu mai puțin de 15 dintre absolvenți sunt laureați ai Premiului Nobel.

40272-7_ucl.jpg
7. UCL (University College London)

Parte a Universității Londra, UCL și-a deschis porțile în anul 1826, fiind prima instituție de învățământ superior din Anglia care admitea studenți fără discriminare, indiferent de sex sau de religie. Valoarea veniturilor din anul universitar 2014-2015 s-a ridicat la aproape 1,53 miliarde de euro, peste 550 milioane de euro provenind din contracte și drepturi de cercetare.

40273-6_university_of_oxford.jpg
6. University of Oxford

Deși nu se cunoaște exact anul în care a fost fondată Universitatea Oxford, există dovezi pentru cel puțin anul 1096, ocupând locul doi în topul celor mai vechi universități încă funcționale din lume. S-a dezvoltat cu adevărat după 1167, când regele Henry al II-lea le-a interzis englezilor să mai meargă la studii în Paris. Printre absolvenții Oxford se numără 27 de laureați Nobel, 26 de prim-miniștri ai UK și numeroși șefi de state din întreaga lume.

40274-5_california_institute_of_technology.jpg
5. California Institute of Technology (Caltech)

Deschisă în 1891 ca școală vocațională și preparatorie, Caltech a adoptat actualul nume și mod de organizare în 1921. Întins pe o suprafață de 50 de hectare, principalul campus al universității se află la o distanță de mai puțin de 20 km de Los Angeles. În ciuda faptului că este cea mai mică instituție de învățământ superior din clasament, Caltech se mândrește cu 34 de câștigători ai premiului Nobel.

40275-4_stanford_university.jpg
3. Stanford University

Universitatea Stanford a fost fondată, în 1885, de către miliardarului american Leland Stanford și soția sa, în memoria singurului lor copil, doborât de febră tifoidă. Până în anul 1920, admiterea a fost gratuită, cu toate că universitatea începuse să aibă probleme financiare încă din 1893, după decesul fondatorului său. Absolvenții Stanford au fondat companii precum Google, Hewlett-Packard, Nike, Instagram sau Yahoo!

40276-3_university_of_cambridge.jpg
3. University of Cambridge

Ocupând locul patru în topul celor mai vechi universități încă funcționale din lume, Cambridge a fost fondată în anul 1209, de către niște studenți care renunțaseră la Oxford, în urma unei dispute cu cetățenii orașului. La finalul ultimului an universitar (vara lui 2015), Cambridge a avut venituri în valoare de aproape 2,13 miliarde euro, peste 515 milioane euro provenind din contracte și drepturi de cercetare.

40277-2_harvard_university.jpg
2. Harvard University

Fondată în 1636, Universitatea Harvard este cea mai veche instituție de învățământ superior din SUA. Organizată în 11 unități academice separate, universitatea are campusuri împrăștiate de-a lungul întregii zone metropolitane a Bostonului. Harvard se mândrește cu cele mai costisitoare dotări din lume, în valoare de 37,6 miliarde dolari.

40278-1_massachusetts_institute_of_technology.jpg
1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Fondată în 1861, ca soluție pentru industrializarea rapidă a Statelor Unite ale Americii, MIT urmează modelul european de universitate politehnică. Studenților li se insuflă o cultură antreprenorială puternică, succesul fiind demonstrat de faptul că veniturile adunate ale companiilor fondate de absolvenți MIT ar echivala cu a 11-a mare economie a lumii.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

Ştirile zilei

 Stone Park Villas – confort și eleganță în inima naturii
 Cum va arăta piața imobiliară după criza generată de COVID-19
 Primăriile nu mai plătesc taxe pentru înregistrarea imobilelor
 O nouă amânare pentru metroul din Drumul Taberei