4.9253 EUR | 4.1431 USD Contact | WEB

Top 10 – Cele mai afectate de violențe țări din lume, în 2016

24 iun 2016 | Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro

Sute de mii de victime și milioane de refugiați, economii în colaps și pagube de zeci și zeci de miliarde de dolari – statele în care violențele sunt la ordinea zilei au un viitor incert, atragând atenția internațională cu nenumărate povești tragice. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul statelor răvășite de situațiile conflictuale, potrivit analizelor Vision of Humanity pentru anul 2016.

40448-10_libia.jpg
10. Libia

Cunoscută din cauza terorismului politic instaurat de Muammar Gaddafi, Libia a intrat în lumina reflectoarelor internaționale în anul 2011, odată cu uciderea liderului său și începerea războiului civil. De atunci, țara a rămas caracterizată de violențe și instabilitate politică, ceea ce i-a afectat puternic producția de țiței și relațiile comerciale. Din cele 23 de categorii analizate de Vision of Humanity, Libia a obținut punctaj maxim la modul în care populația percepe criminalitatea, ușurința cu care se pot procura arme, intensitatea conflictelor sau numărul de crime violente.

40449-9_sudan.jpg
9. Sudan

Sudan este condus de fundamentaliști islamici, populația asistând neputincioasă la un război civil tragic. Cele mai multe ciocniri dintre Forțele Armate Sudaneze și grupările de insurgenți au loc în statele Darfur și Kordofan, zone din care au reușit să fugă cei mai mulți refugiați. Sudan a obținut punctaj maxim la categorii precum accesul la arme, teroare politică sau numărul de conflicte interne.

40450-8_ucraina.jpg
8. Ucraina

Începute în 2013, protestele împotriva guvernului condus de președintele Yanukovych au căpătat amploare, transformându-se în revoluție. Din primăvara lui 2014, separatiștii au început să fie susținuți de forțele armate ruse și, în ciuda acordului de pace de la Minsk, de la începutul lui 2015, Ucraina rămâne un butoi cu pulbere. Analiștii Vision of Humanityau acordat Ucrainei punctaj maxim la doar două categorii din cele 23 analizate de Vision of Humanity: intensitatea conflictelor interne și relațiile cu țările vecine.

40451-7_republica_centrafricana.jpg
7. Republica Centrafricană

Încă de la obținerea independenței față de Franța, în urmă cu 56 de ani, Republica Centrafricană a fost caracterizată de instabilitate, având unul dintre cele mai scăzute niveluri de dezvoltare din lume. De la sfârșitul lui 2012, statul cu mai puțin de 5 milioane de locuitori este scena unui război civil între rebelii coaliției Seleka și forțele guvernamentale. Percepția criminalității, ușurința cu care se pot obține arme, numărul de crime violente, instabilitatea politică sau teroarea instaurată de autorități sunt câteva dintre categoriile la care Republica Africană Centrală a obținut punctaj maxim.

40452-6_yemen.jpg
6. Yemen

Yemen este caracterizat de o stare îndelungată de conflict, care își are rădăcinile încă din perioada colonială britanică. Deși a reușit să își capete independența în urmă cu aproape un secol, Yemen nu a reușit nici acum să scape de violențe și să își găsească stabilitatea politică. Yemen a obținut punctaj maxim la categorii precum forța folosită de ofițerii de securitate, accesul la arme, demonstrații violente, numărul de victime provocate de conflictele interne sau teroare politică.

40453-5_somalia.jpg
5. Somalia

Cu toate că trecutul Somaliei este unul glorios (în antichitate, zona în care este actualul stat era un important centru comercial), în prezent, acesta este una dintre cele mai sărace țări din lume. Din anul 2008, țara a intrat anual în clasamentul statelor fragile, perspectivele sale economice fiind extrem de întunecate. Somalia a obținut punctaj maxim la categorii precum teroare politică, densitatea demonstrațiilor violente, intensitatea conflictelor interne sau accesul la arme.

40454-4_afghanistan.jpg
4. Afghanistan

De când trupele străine au părăsit Afghanistan, țara a fost acaparată de grupări extremiste, care comit violențe în multe provincii. Acțiunile teroriste sunt la ordinea zilei, iar cetățenii care nu au reușit să scape sunt obligați să suporte abuzuri constante. Afghanistan a obținut punctaj maxim la categorii precum percepția populației asupra criminalității, instabilitate politică, accesul la arme sau numărul de crime violente petrecute în interiorul țării.

40455-3_irak.jpg
3. Irak

Mare parte a Irakului este controlată de militanții grupării teroriste ISIS, ai cărei membri au transformat cetățenii acestei țări în „carne de tun” – fie că sunt înrolați cu forța sau devin adevărate scuturi umane, cei care locuiesc în zonă sunt lipsiți de perspectivă. Irak a obținut punctaj maxim la zece dintre cele 23 de categorii analizate: percepția criminalității, accesul la arme, intensitatea conflictului intern, numărul de crime violente, impactul terorismului, numărul de decese provocate de conflict, etc.

40456-2_sudanul_de_sud.jpg
2. Sudanul de Sud

Violențele și război civil din Sudanul de Sud au început la mijlocul anului 2013, din cauza unei facțiuni a Armatei de Eliberare a Poporului. Între timp, sute de mii de oameni au reușit să părăsească granițele, iar peste 1,5 milioane sunt obligați să trăiască în condiții neadecvate. Sudanul de Sud a obținut punctaj maxim la 11 categorii, printre care și instabilitatea politică, cheltuieli militare, cetățeni strămutați, numărul victimelor provocate de conflict, etc.

40457-1_siria.jpg
1. Siria

Țară pașnică până în anul 2011, Siria este în al cincilea an de război civil, început din cauza unor proteste minore împotriva președintelui Bashar Al-Assad. cCnflictul a căpătat proporții uriașe, odată cu apariția organizației teroriste ISIS, iar Siria a fost propulsată pe primul loc în clasamentul celor mai oropsite state ale lumii. Siria a obținut punctaj maxim la 12 dintre cele 23 de categorii analizate: intensitatea conflictului, numărul crimelor violente, teroare politică, număr de refugiați, numărul de victime, etc.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

Ştirile zilei

 Stone Park Villas – confort și eleganță în inima naturii
 Cum va arăta piața imobiliară după criza generată de COVID-19
 Primăriile nu mai plătesc taxe pentru înregistrarea imobilelor
 O nouă amânare pentru metroul din Drumul Taberei