4.9262 EUR | 4.08 USD Contact | WEB

Top 10 – Țări cu cele mai mari suprafețe agricole din lume

5 aug 2016 | Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro

Terenurile agricole sunt privite drept minele de aur ale viitorului, în condițiile în care necesarul de hrană este din ce în ce mai greu de acoperit, la nivel global. În România, terenurile agricole încă ocupă peste 60% din suprafața țării, însă cifrele nu se reflectă și în realitate, mii de hectare fiind lăsate în paragină. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul țărilor cu cele mai întinse terenuri agricole din lume, în 2016.

40709-10_argentina.jpg
10. Argentina

Agricultura încă joacă un rol important în economia Argentinei: mai bine de jumătate din suprafața țării (53,9%) este ocupată cu terenuri agricole, iar 7% dintre angajați lucrează în această ramură. Agricultura contribuie cu aproximativ 10% la PIB, procentul fiind dublu în urmă cu 50 de ani. Potrivit estimărilor, în prezent, aproape 15% din totalul terenurilor este deținut de proprietari străini.

40710-9_nigeria.jpg
9. Nigeria

Principalul pilon al economiei nigeriane, agricultura furnizează locuri de muncă pentru circa 30% din populație, terenurile agricole ocupând nu mai puțin de 78% din suprafața țării. Cu toate acestea, nu se practică agricultura la scară largă, majoritatea fermelor fiind micuțe, iar metodele sunt rudimentare. Cele mai valoroase produse pentru export, cu excepția petrolului, sunt cacaoa și cauciucul.

40711-8_ucraina.jpg
8. Ucraina

Circa 10% din PIB-ul Ucrainei provine din agricultură, nu mai puțin de un sfert din populație lucrând în acest domeniu. Datorită solului nealterat și datorită cererii venite din Occident, Ucraina a devenit, în ultimii ani, un producător din ce în ce mai mare de produse organice. Terenurile agricole ocupă puțin peste 71% din suprafața țării.

40712-7_canada.jpg
7. Canada

Deși terenurile agricole ocupă doar 6,8% din suprafața țării, Canada se remarcă pe scena internațională ca fiind unul dintre cei mai mari exportatori. Ca și în alte economii dezvoltate, rolul acestei industrii a scăzut puternic ultima jumătate de secol, însă continuă să fie important economie. Cea mai productivă provincie este Alberta, unde numărul fermelor este dublu față de următoarea clasată, British Columbia.

40713-6_australia.jpg
6. Australia

Agricultura contribuie cu 12% la PIB-ul Australiei, terenurile agricole ocupând 53% din suprafața țării. În prezent, aici există 136.000 de ferme, iar peste 325.000 de oameni lucrează în agricultură, silvicultură și piscicultură. Statul insular se așteaptă să se confrunte cu probleme majore în viitorul apropiat, din cauza schimbărilor climatice, ce vor afecta nivelul precipitațiilor.

40714-5_brazilia.jpg
5. Brazilia

Bazată inițial pe trestie de zahăr, agricultura a jucat dintotdeauna un rol important în economia Braziliei. Datorită atenției pe această industrie, Brazilia se remarcă drept unul dintre cei mai mari exportatori, la nivel mondial, de cafea, soia, zahăr și etanol. Terenurile agricole s-au mai micșorat în ultimele decenii, în prezent ocupând aproape 33% din suprafața țării.

40715-4_rusia.jpg
4. Rusia

Agricultura Rusiei a suferit un declin puternic, după perioada de tranziție din anii ’90. În prezent, această ramură este caracterizată de trei tipuri de ferme: cele corporatiste și terenurile de uz casnic (de obicei mai mici de 0,5 hectare), existente încă de pe vremea U.R.S.S.-ului, precum și fermele țărănești, apărute în anii ’90. Terenurile agricule se întind astăzi pe puțin peste 13% din suprafața țării.

40716-3_china.jpg
3. China

Industrie vitală nu numai pentru China, ci și pentru întregul glob, agricultura de aici hrănește 20% din populația lumii. Cu 300 de milioane de mici fermieri, China se remarcă drept unul dintre cei mai importanți exportatori, la nivel mondial. Deși urbanizarea a luat amploare în ultimele două decenii, terenurile agricole ocupă mai bine de jumătate din suprafața țării (55%).

40717-2_india.jpg
2. India

Cu o contribuție de 13% la PIB-ul Indiei, agricultura este industria în care lucrează jumătate din forța de muncă a țării. Terenurile agricole se întind pe mai bine de 60% din suprafața țării, însă metodele folosite sunt deosebit de rudimentare. La nivel mondial, India ocupă constant unul dintre locurile 5-10, în clasamentul celor mai mari exportatori.

40718-1_sua.jpg
1. Statele Unite ale Americii

Deși este una dintre cele mai dezvoltate țări ale lumii, SUA se bazează în continuare pe industria agricolă, metodele folosite fiind printre cele mai moderne. Terenurile agricole ocupă 44,5% din suprafața totală și peste 2,2 milioane de ferme în întreaga țară. Totodată, Texas, Montana, Kansas și Nebraska sunt statele cu cel mai proeminent rol în această industrie.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

Ştirile zilei

 Stone Park Villas – confort și eleganță în inima naturii
 Cum va arăta piața imobiliară după criza generată de COVID-19
 Primăriile nu mai plătesc taxe pentru înregistrarea imobilelor
 O nouă amânare pentru metroul din Drumul Taberei