4.9262 EUR | 4.08 USD Contact | WEB

Terenurile intravilane s-au ieftinit cu aproape 80% în ultimii patru ani, iar cumpărătorii caută suprafeţe mici

29 oct 2012 | Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro

Terenurile au fost, de departe, cel mai lovit segment al pieţei imobiliare. Încă de la debutul crizei, vânzările au fost puternic afectate, ceea ce a dus la o scădere bruscă a preţului. În prezent, cumpărătorii preferă terenuri cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 500 mp, având un preţ ce variază între 15.000 şi 50.000 euro. Se caută, în general, loturile situate în intravilan, în primul plan, potrivite pentru construirea unei locuinţe unifamiliale, reiese din datele portalului imobiliar IMOPEDIA.ro.

27725-imopedia.jpg
77% dintre cei interesaţi de achiziţia unui teren în Bucureşti sau în localităţile învecinate caută loturi intravilane, restul alegând loturi extravilane.

În ceea ce priveşte bugetul de achiziţie, mai mult de jumătate dintre utilizatorii portalului IMOPEDIA.ro sunt dispuşi să plătească sume cuprinse între 15.000 şi 50.000 euro pentru un teren, în timp ce 21% aleg loturi ce au un preţ de până în 15.000 euro. Terenurile care costă între 50.000 şi 150.000 euro atrag doar 19% dintre vizitatorii online ai site-ului, iar cele cu valori de peste 150.000 euro sunt căutate de numai 5% dintre vizitatori.

Referitor la dimensiunile terenurilor, 59% dintre vizitatori accesează anunţuri ale terenurilor cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 500 mp, numai 22% dintre ei fiind interesaţi de parcele între 500 – 1.000 mp şi 19% de suprafeţe de peste 1000 mp” declară Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

Piaţa terenurilor intravilane din Capitală

Conform studiului realizat de portalul imobiliar IMOPEDIA.ro, valoarea terenurilor din Bucureşti a scăzut anul acesta cu 48% până la 77%  faţă de 2008.

Piaţa terenurilor din Bucureşti este în continuare afectată de criza imobiliară. Valorile sunt peste realitatea din piaţă, din punctul meu de vedere preţul ar trebui să se afle la nivelul anului 2005, având în vedere că salariile nu au crescut, ba dimpotrivă. Vânzările se fac greu şi numai acolo unde vânzătorul ajunge la un preţ corect. Vânzări se fac în tot Bucureştiul, dar, repet, numai acolo unde proprietarii au înţeles că trăim alte vremuri, diferite de cele din 2008. Unde se cer preţuri încă mari, spre exemplu 500 euro/mp în cartiere, nu se fac tranzacţii” susţine Cristian N. Antonescu,  managing partener Immoinvest.

„Există şi vânzători pe piaţă care consideră că să vinzi în pierdere acum poate fi un câştig. Poate fi un paradox, dar în momentul de faţă ştim cu toţii că trendul este descrescător, astfel te poţi trezi că peste un an doi nu mai obţii preţul pe care l-ai obţine dacă ai vinde acum” spun Titel Folea, director de marketing.

Cele mai mari diferenţe de preţ au fost înregistrate pentru terenurile aflate în apropierea Centurii de Vest şi de Sud a Capitalei. În aceste zone, metrul pătrat s-a ieftinit cu 77%, respectiv 75%, comparativ cu anul 2008.

Terenurile cu preţuri vandabile in zona de vest a Capitalei au scăzut cu aproximativ 5-10% faţă de anul 2011. Acest lucru, cred ca se datoreaza faptului ca prorpietarii acestor  terenuri şi-au dorit intr-adevar să-şi vândă proprietăţile, lucru care s-a şi intamplat de fapt” explică Bogdan Dobriţoiu, director general General Service 2000.

Scăderi semnificative de preţ s-au înregistrat şi în alte zone ale Bucureştiului: loturile din Bucureştii Noi se vând la jumătate de preţ faţă de 2008, zona Centurii de Nord s-a ieftinit cu până la 65%, iar pentru terenurile din zona Şoselei Alexandriei se plăteşte anul acesta cu 69%  mai puţin decât acum patru ani.

Pentru loturile de teren situate în primul plan în zona Prelungirea Ghencea, preţul a scăzut în ultimii patru ani, în medie, cu 63% şi cu aproximativ 55% în Giurgiului. În zona Pantelimon şi Olteniţei, sunt scoate acum la vânzare terenuri la valori cu 54% mai mici decât în 2008.

Pentru loturile de teren disponibile în Popeşti Leordeni în prim plan, a fost înregistrată o scădere a preţului cu până la 63% faţă de 2008, iar pentru cele din Domneşti, datele arată o ieftinire de până la 69%. 

Terenurile extravilane, o oportunitate a momentului

Ieftiniri mult mai mari se observă în cazul terenurilor extravilane din afara Capitalei unde preţul a scăzut şi cu 94%.

Proprietarii terenurilor extravilane au şansa sa le vândă numai dacă le parcelează in loturi de 500-700mp (cele destinate construcţiilor rezidenţiale) şi le trec in intravilanul construibil pe cheltuiala proprie. În momentul actual, nu există clienţi care să cumpere suprafeţe mari pentru investiţii, nici cei care să îşi asume perfectarea actelor de trecere in intravilan pe cheltuiala proprie” susţine reprezentantul General Service 2000.

„Terenurile intravilane sunt cele mai căutate în această perioadă. Cei mai mulţi dintre cei care le cumpără sunt utilizatori finali care urmăresc ridicarea unei construcţii la scurt timp de la achiziţie. Terenurile extravilane rămân însă pariul momentului, ele fiind o adevărată oportunitate pentru cei dispuşi să investească în ele. Spun asta pentru că acest segment de piaţă a înregistrat scăderi de preţ extrem de mari”, conchide Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

CITEŞTE ŞI: Cum să vinzi cu succes terenuri, pe o piaţă blocată?

 

Ştirile zilei

 Stone Park Villas – confort și eleganță în inima naturii
 Cum va arăta piața imobiliară după criza generată de COVID-19
 Primăriile nu mai plătesc taxe pentru înregistrarea imobilelor
 O nouă amânare pentru metroul din Drumul Taberei