4.9253 EUR | 4.1431 USD Contact | WEB

Ne va fi mai bine în 2011?

21 dec 2010 | Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro

Cel mai probabil, 2011 va fi anul stabilizării economiei. După doi ani de criza, Produsul Intern Brut se va opri din scădere şi chiar va cunoaşte o uşoara creştere, iar acest lucru va determina o îmbunătăţire a percepţiei investitorilor în ce priveşte mediul de afaceri din Romania, apreciază analistul financiar, Cristian Orgonaş, unul dintre cei mai cunoscuţi analişti financiari, invitat de Imopedia.ro şi la evenimentul organizat la începutul anului „Cine mai face preţul locuinţelor, în 2010?".

15732-cristian.jpg
Este de aşteptat ca băncile sa acorde mai multe credite, bursa va aduce randamente mai bune decât în 2010, iar cursul leului va rămâne stabil. Este greu de spus daca 2011 va fi mai bun decât 2010, însă cu certitudine nu va fi mai rău.

Cât de prezent va mai fi cuvântul criză în viaţa românilor în 2011?

O eventuală creştere economică de 1-2% în 2011 nu îi va determina pe romani să uite de criză, pentru că această creştere vine după doi ani în care economia a scăzut cu aproape 10%. Numărul angajaţilor din economie nu va creşte semnificativ, salariile bugetarilor nu vor reveni la nivelul din iunie 2010, iar pensiile vor rămâne îngheţate, astfel încât vom mai discuta cu siguranţă şi anul viitor despre criză şi efectele sale. În 2011 vom ieşi din recesiune, însă nu şi din criză.

Mai au românii acelaşi apetit în ce priveşte contractarea unui credit de la bănci?

Începând cu toamna anului 2008 cererea de credite s-a redus brusc şi a rămas la un nivel scăzut până în acest moment, iar situaţia nu cred ca se va îmbunătăţi prea mult în 2011. Probabil că, pe fondul unei timide reveniri a economiei şi a creşterii salariilor în mediul privat, românii vor prinde mai mult curaj şi vor reîncepe să consume (inclusiv credite), însă vor mai trece cel puţin doi-trei ani până când se va reveni la un nivel comparabil cu cel de dinainte de criză.

Ce ar putea determina o relaxare a creditării?

Reducerea numărului de restanţieri şi revenirea economiei reprezintă principalele doua tendinţe care vor determina băncile sa relaxeze condiţiile de creditare.

Cum apreciaţi dobânzile creditelor oferite de băncile din România?

Sunt încă mari, însă atât timp cât băncile plătesc dobânzi mari la depozite, dobânzile la credite nu au cum sa fie mici. Spre exemplu, băncile din România plătesc o dobânda de 3% sau chiar 4% la depozitele în euro, în timp ce în ţările dezvoltate dobânzile nu trec, decât excepţional, de 2%.

În plus, faptul că tot mai mulţi români nu îşi mai plătesc ratele determină o creştere a costurilor pentru bănci, astfel încât este puţin probabil să asistăm la o ieftinire sensibilă a dobânzilor în perioada imediat următoare.

Ar putea fi 2011 un an mai greu pentru cei care au credite la bănci?

Anul 2011 va fi probabil anul executărilor silite. În România există aproximativ un milion de locuinţe ipotecate, însă în 2010 numărul executărilor silite a fost extrem de mic, deşi restanţele la bănci au crescut continuu. Mai mult, este de aşteptat ca restanţele să crească inclusiv în primele luni din anul viitor, după care o să urmeze o perioadă de stabilizare.

Pe de altă parte, piaţa muncii da semne de stabilizare, iar salariile vor creşte uşor, astfel încât este greu de crezut că, per total, anul 2011 va fi mai dificil decât 2010.

Ceea ce poate modifica această situaţie este o depreciere semnificativă a leului şi/sau o creştere a Euribor, însă este puţin probabil ca aceste două riscuri să se materializeze anul viitor.

Este refinanţarea o soluţie pentru cei care au probleme cu achitarea ratelor?

Refinanţarea reprezintă o soluţie pentru reducerea ratelor din moment ce dobânzile creditelor noi au scăzut mai mult decât dobânzile creditelor aflate în derulare, însă cel puţin în cazul creditelor cu garanţii, refinanţarea se poate face doar dacă valoarea garanţiei acoperă valoarea noului credit. Or, în ultimii doi ani, preţul imobilelor a scăzut semnificativ, ceea ce face imposibilă refinanţarea dacă debitorul nu aduce garanţii suplimentare.

Ştirile zilei

 Stone Park Villas – confort și eleganță în inima naturii
 Cum va arăta piața imobiliară după criza generată de COVID-19
 Primăriile nu mai plătesc taxe pentru înregistrarea imobilelor
 O nouă amânare pentru metroul din Drumul Taberei