4.9262 EUR | 4.08 USD Contact | WEB

În ce cartiere sunt cele mai multe apartamente pentru Prima Casă?

1 mar 2012 | Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro

Mai mult de jumătate dintre bucureşteni ar dori să plătească pentru o nouă locuinţă mai puţin de 60.000 euro, arată ultimul studiu IMOPEDIA. În aceste condiţii, cele mai accesibile cartiere sunt Rahova, Giurgiului, Viilor, Piaţa Sudului sau Gara de Nord. În acelaşi timp, cele mai cerute proprietăţi rămân apartamentele cu două şi trei camere.

23693-sursa-imopedia.jpg
Preţul devine tot mai important când vine vorba despre achiziţia unei locuinţe, iar bucureştenii par să fie din ce în ce mai dispuşi să renunţe la confortul zonei, pentru a se încadra într-un anumit buget. Dacă în 2008, înainte de începerea crizei, în decizia de achiziţie a unei locuinţe, preţul avea o pondere de 10%, astăzi se simte o creştere semnificativă, procentul fiind de 27%. În 2008, 45% dintre bucureşteni considerau zona ca element principal, în timp ce astăzi procentul a scăzut simţitor, ajungând la 33%.

„Bucureştenii se uită, în general, spre apartamente situate în zonele bune ale Capitalei. 48% dintre vizitatori şi-au manifestat interesul pentru cartierele centrale şi ultracentrale, procent în scădere cu 17% faţă de anul 2008. Se uită la astfel de apartamente, dar atenţie, asta nu înseamnă însă că îşi permit să cumpere în aceste zone. Spun acest lucru deoarece o analiză a bugetelor disponibile arată că 58% dintre bucureşteni vor apartamente care nu depăşesc 60.000 euro”, spune Răzvan Muntean, director general IMOPEDIA.ro.

În ce cartiere sunt cele mai multe apartamente pentru Prima Casă?

Bucureştenii interesaţi de achiziţia unei locuinţe prin programul Prima Casă vor găsi cele mai multe oferte în cartiere precum Rahova, Giurgiului, Viilor, Piaţa Sudului sau Gara de Nord. În aceste zone, cele mai multe apartamente scoase la vânzare au preţuri cuprinse între 40.000 şi 60.000 euro.

Un sfert dintre vizitatorii site-lui IMOPEDIA.ro în căutare de apartamente în Bucureşti s-au uitat la proprietăţi a căror valoare de piaţă variază între 60.000 şi 80.000 euro. Zonele în care se găsesc, în general astfel de proprietăţi sunt Apărătorii Patriei, Tineretului, Ghencea, Drumul Taberei şi Sebastian.

Imobilele situate în zonele Panduri, Naţiunile Unite, Văcăreşti, Titulescu şi Muncii, atrag doar 9% din interesul utilizatorilor portalului IMOPEDIA.ro, având preţuri cuprinse între 80.000 şi 120.000 de euro. În această plajă de preţuri intră, în general, apartamente cu suprafeţe mari, cu locuri de parcare incluse sau în blocuri construite recent.

Locuinţe de peste 120.000 euro găsim în zona de Nord, Piaţa Unirii, Aviatorilor, Primăverii şi Dorobanţi. Preţul ridicat face ca aceste proprietăţi să nu intre prea des în căutările internauţilor.

Apartamentele cu două şi trei camere, cele mai cerute proprietăţi

Referitor la numărul de camere, statisticile IMOPEDIA.ro arată că locuinţele cu două şi trei camere sunt cele mai căutate.

Doar un procent dintre bucureştenii în căutare de o locuinţă au fost interesaţi de locuinţele cu mai mult de patru camere.

„În perioada analizată de noi, respectiv ultimele trei luni, cele mai atractive locuinţe au fost cele cu preţuri cuprinse între 40.000 şi 60.000 euro, 31% dintre vizitatori manifestându-şi interesul pentru astfel de apartamente. Alţi 27% au ales imobile cu preţuri cuprinse între 20.000 şi 40.000 euro, urmaţi la o diferenţă de doar două procente de cei care au ales apartamentele cu preţuri ce variază între 60.000 şi 80.000 euro. Doar 9% dintre căutări s-au concentrat pe costuri între 80.000 şi 120.000 euro, imobilele cu preţ mai mare de 120.000 de euro fiind dorite de numai 8 procente dintre bucureşteni”, susţine Răzvan Muntean, director general IMOPEDIA.ro.

Interesul pentru suprafaţa apartamentului are variaţii moderate, căci 35% dintre internauţi caută imobile cu suprafaţa cuprinsă între 60 şi 80 mp, în timp ce 33% dintre căutări sunt concentrate pe locuinţe cu suprafaţă între 30 şi 60 mp. Apropiat valoric se situează şi procentul căutărilor de apartamente mai mari de 120 mp, stabilit la 26%.

CITEŞTE ŞI Locuinţele din România s-au ieftinit până la nivelul anului 2006. Bucureştiul a fost cel mai afectat de criză


Ştirile zilei

 Stone Park Villas – confort și eleganță în inima naturii
 Cum va arăta piața imobiliară după criza generată de COVID-19
 Primăriile nu mai plătesc taxe pentru înregistrarea imobilelor
 O nouă amânare pentru metroul din Drumul Taberei