4.9253 EUR | 4.1431 USD Contact | WEB

Ce proprietăţi vor continua să se ieftinească în 2011?

14 dec 2010 | Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro

Preţurile locuinţelor construite înainte de cutremurul din '77 vor continua să scadă şi în anul ce bate la uşă. Scăderi ar putea apărea şi în cazul locuinţelor noi situate în zone slab cotate. Aprecierile aparţin lui Dragoş Dragoteanu, manager Euroest şi au fost făcute în cadrul unui interviu acordat pentru Imopedia.ro.

15614-principala.jpg
Cred că anul viitor, imobilele care vor fi cumpărate pentru strictă necesitate, fie că vorbim de zona rezidenţială, fie de zona comercială, vor fi din punctul meu de vedere cele mai căutate şi mai tranzacţionate. În rest vom asista la mai multe falimente în domeniul imobiliar. Vom asista la rechini care îşi vor lua prada urmărită pe parcursul ultimilor ani. Vom asista la lucruri bune, în sensul că piaţa va cunoaşte o altă dimensiune strict pe baza cererii imediate din piaţă, nu se va lucra pe stoc.

Vor mai scădea preţurile?

Preţurile vor scădea în continuare pe domeniul rezidenţial, mai ales în cazul imobilelor vechi. Pentru mine vechi înseamnă tot ceea ce s-a construit înainte de 1977, ultimul mare cutremur. Din păcate din ceea ce am observat, Prima Casă, peste 80%, s-a tranzacţionat pe segmentul rezidenţial vechi ceea ce înseamnă că oamenii nu şi-au permis sau nu şi-au dorit să cumpere imobile noi care cel puţin teoretic au altă valoarea în perspectivă.

Putem estima un procent?

Preţurile pot să scadă în continuare între 10 şi 20%, în funcţie de oraş, de solicitările din oraşul respectiv, în funcţie de condiţiile economice pe care eu nu le întrevăd a fi cele mai bune anul viitor.


Piaţa locuinţelor noi cum va evolua?

Piaţa locuinţelor noi va merge cu vânzări din stoc. Foarte, foarte puţine blocuri sau complexuri rezidenţiale noi vor fi livrate pe piaţă anul viitor. Altfel, despre terenuri, vorbim de terenurile cu suprafeţe mari, pot să vă spun că în afara Bucureştiului, preţurile au scăzut între 60-80% şi băncile nu mai iau în considerare sub nicio formă terenurile care sunt în câmp, care nu au o perspectivă în următorii doi-trei ani. În acest context, toţi cei care au cumpărat terenuri pe un trend speculativ trebuie să uite de ele, cel puţin în următorii doi-trei ani.

Vor mai scădea preţurile terenurilor?

Cu siguranţă vor scădea acolo unde nu există potenţial de creştere în viitor. Prin potenţial de creştere, în domeniul imobiliar înţeleg dezvoltarea zonei, a infrastructurii şi teoretic prin noi investiţii pe care le fac autorităţile locale în zona în care se găseşte un anumit imobil, respectiv un teren.

Vom asista la scăderi de preţuri pe piaţa locuinţelor noi în 2011?

Vor mai fi scăderi de preţuri, mai ales pentru complexurile rezidenţiale aflate la periferia oraşului, care nu beneficiază de cel mai bun mijloc de transport în comun, care au vecinătăţi neprietenoase sau care sunt cunoscute pe piaţă ca fiind imobile care nu îndeplinesc întocmai cerinţele actuale ale potenţialilor beneficiari.

Care va fi cel mai vitregit segment al pieţei imobiliare în 2011?

Comerţul stradal.


Ştirile zilei

 Stone Park Villas – confort și eleganță în inima naturii
 Cum va arăta piața imobiliară după criza generată de COVID-19
 Primăriile nu mai plătesc taxe pentru înregistrarea imobilelor
 O nouă amânare pentru metroul din Drumul Taberei