4.9262 EUR | 4.08 USD Contact | WEB

Cantitatea de soare și priveliștea, motiv de taxare în plus pentru proprietățile din Portugalia

15 sep 2016 | Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro

Proprietarii sunt taxați în funcție de diverse caracteristici, peste tot în lume – număr de imobile, suprafață, cartier sau an de construcție. Însă autoritățile portugheze plănuiesc să introducă un motiv de taxare nou: frumusețea panoramei și cantitatea de soare de care se bucură proprietarii în interiorul apartamentului.

40874-soare_fereastra.jpg
Taxele și impozitele pe proprietate urmează să fie ajustate în Portugalia, autoritățile plănuind să ia în calcul cantitatea de lumină naturală și calitatea priveliștii. Măsura vizează exclusiv locuințele nou-construite și proprietățile care solicită reevaluare. Actualul plan prevede o creștere a taxelor cu 20% în cazul apartamentelor îndreptate către sud, care se bucură de o vedere decentă, dar și o scădere de 10% pentru unitățile cu vedere către cimitir, poziționate la parterul clădirilor sau spre nord. Totodată, autoritățile vor să ia în considerare și alți factori, precum nivelul de poluare fonică.

Scopul acestui nou plan de taxare nu ar fi acela de a mări bugetul, ci de a aplica impozite corecte, conform bunurilor deținute și facilităților de care se bucură fiecare proprietar, a explicat Secretarul de Finanțe Rocha Andrade. De asemenea, oficialul a mai precizat că este nevoie de ajustarea planului de taxare în conformitate cu piața – apartamentele cu anumite caracteristici au un preț de vânzare sau de închiriere mai mare, așa că ar trebui impozitate ca atare.

Propunerea a atras mari critici din partea jucătorilor din real estate și, desigur, a cetățenilor, apartamentele poziționate către sud reprezentând o normalitate într-o țară ca Portugalia. Specialiștii imobiliari au argumentat că, printr-o astfel de măsură, guvernul nu face decât să penalizeze clienții pentru deciziile emoționale.

„O astfel de lege nu are nicio noimă. Oamenii plătesc o taxă pe ceva care nu aduce profit. Aici vorbim de căminele oamenilor, iar mulți dintre proprietari se vor găsi în situația în care nu își vor permite să plătească aceste majorări”, a declarat Luís Menezes Leitão, președintele Asociației de Proprietari din Lisabona.

Presa locală a comparat noua propunere cu taxa pe fereastră impusă de Regele William al III-lea al Marii Britanii, în urmă cu trei sute de ani. La vremea respectivă, proprietarii erau impozitați în funcție de mărimea ferestrelor și a cantității de lumină naturală din interiorul locuințelor.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

Ştirile zilei

 Stone Park Villas – confort și eleganță în inima naturii
 Cum va arăta piața imobiliară după criza generată de COVID-19
 Primăriile nu mai plătesc taxe pentru înregistrarea imobilelor
 O nouă amânare pentru metroul din Drumul Taberei