4.7218 EUR | 4.2434 USD Contact | WEB

„Prima casă”, în cădere liberă

2 iul 2019 | Ilinca Radu

În primele șase luni ale acestui an, numărul garanțiilor acordate pentru programul Prima casă a scăzut cu 40% comparativ cu perioada ianuarie – iunie 2018.

42456-prima_casa2.jpg
Astfel, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a acordat în prima jumătate a acestui an 6.600 de garanții și promisiuni de garantare pentru programul Prima Casă, anunță Economica.net.  Numărul acestora a scăzut cu aproximativ 40 de procente față de intervalul similar al anului trecut, când au fost acordate 11.000 de garanții.

Totodată, în perioada ianuarie – iunie 2019 a fost înregistrată o creștere de circa șase procente a valorii medii a garanțiilor și promisiunilor de garantare, care a ajuns la aproximativ 103.000 de lei, față de 97.000 de lei în prima jumătate a anului 2018.

Programul Prima casă 2019 a fost lansat în luna martie, după ce FNGCIMM a primit de la Ministerul Finantelor Publice acordul de distribuire pentru suma de 1,987 de miliarde de lei din plafonul total de două miliarde de lei alocat pentru acest an.

„Timp de 10 ani Programul Prima Casa a extins în mod natural accesul la creditare pentru persoanele tinere, cu vârste până la 35 de ani, oferindu-le șansa de a achiziționa o locuință. Eficiența și notorietatea programului se bazează pe parteneriatul construit între statul român, ca inițiator, FNGCIMM, băncile finanțatoare și beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unică de a accesa un credit imobiliar în condiții foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate. Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare pentru achiziționarea sau construcția de locuințe pe întreg teritoriul României. Suntem pregătiți de lansarea etapei corespunzătoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operaționale îmbunătățite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situează în tendințele actuale din sectorul financiar”, a declarat Gheorghe Lăpădat, director general al FNGCIMM.

Programul Prima Casă 2019 beneficiază de aceleasi conditii de acordare a garanției pentru finanțările aprobate de băncile participante.

Ştirile zilei

 Cum va arăta piața imobiliară după criza generată de COVID-19
 Primăriile nu mai plătesc taxe pentru înregistrarea imobilelor
 O nouă amânare pentru metroul din Drumul Taberei
 Licitație pentru realizarea cadastrului în 246 de comune